Hvordan fungerer et fejlstrømsrelæ?

Et fejlstrømsrelæ sammenligner, hvor meget strøm der går til lys, hvidevarer og andre ting, der er tilsluttet, og hvor meget der kommer tilbage. Det skal altid være den samme mængde, ellers går strøm tabt et sted, for eksempel gennem en person, der har tilgået en strømførende del. Og derfor afbryder fejlstrømrelæet hurtigt strømmen. For din beskyttelse.

Close-up af fejlstrømsrelæ med en række ledninger.

Er et fejlstrømsrelæ og sikringer det samme?

Nej, et fejlstrømsrelæ og sikringer er to forskellige ting, men de supplerer hinanden, og begge dele er nødvendige. Sikringen bryder strømmen, hvis den bliver så høj, at der er risiko for overophedede ledninger og brand, f.eks. hvis der er sat for mange strømkrævende ting i. Men sikringer går ikke i stykker for de relativt svage strømme, der passerer gennem en persons krop og kan være dødelig.

Brand i ledning som sidder i stikkontakt.

Fejlstrømsrelæet afbryder kun strømmen, hvis strøm forlader kredsløbet, så længe der er lige strøm gennem fase og neutral, afbrydes ikke strømmen. Et fejlstrømsrelæ kan redde den person, der kommer i kontakt med en strømførende del, dette relæ reagerer nemlig meget hurtigt. Har du brug for et nyt HPFI-relæ, HFI-relæ, fejlstrømsrelæ eller fejlstrømsafbrydere, så er det en autoriseret elektriker som du skal have fat i, til installation af et fejlstrømsrelæ.