Pudsning af klinker på badeværelse med Weber Multi 280 Hæftemørtel

Vi er i gang den helt store renovering af vores gæste/børnebadeværelse. Stort set alt i badeværelset fremstår, som da parcelhuset blev opført i 1979. Det ses tydeligt på de brune og mønstrede klinker på væggene, som ganske sikkert var Bo Bedre materiale for 30-40 år siden.

glaserede-klinker
Oprindelige glaserede vægklinker fra 1979.

Det siger sig selv, at væggene skal have en ordentlig omgang. Vi kunne vælge at udskifte de gamle klinker med nye, men synes faktisk, at en pudset væg er meget flottere – og så kan man jo altid male over, hvis man ønsker lidt forandring. Desuden er det gør-det-selv arbejde på et niveau, hvor jeg godt tør kaste mig ud i det.

Weber Multi 280 HæftemørtelMed en vis skepsis har jeg læst mig frem til, at Weber Multi 280 Hæftemørtel kan smøres direkte på de glatte klinker. Producenten har sågar udgivet en video, der viser fremgangsmåden:

Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at alle klinker har god vedhæftning – ellers skal de have en gang fliselim. Tjek klinkerne ved at slå forsigtet på dem – f.eks. med et lille stykke træ. Hvis det lyder hult og/eller porøst, skal klinken vedhæftet inden pudsning.

Borup tyktflydende kalkfjerner

Inden jeg påbegyndte pudsearbejdet, blev alle vægge desuden rengjort for kalk og snavs for at sikre bedst mulig vedhæftning af mørtlen. Først blev der skrubbet med Borup tyktflydende kalkfjerner, som efterfølgende blev vasket af med rent vand.

Borup malerens grundrens

Efterfølgende gik jeg væggene efter med Borup malerens grundrens, som blev påført med en klud – og vasket af med rent vand.

Herefter lod jeg væggene blive helt tørre.

Det er relativt nemt at arbejde med Weber Multi 280 Hæftemørtel, men du skal have udstyret i orden. Jeg anvendte følgende til påførsel af første lag:

  • God stor murerspand
  • Kraftig boremaskine med piskeris
  • Bred metalspartel
  • Lille spartel til svært tilgængelige områder
  • Pap/plastik til afdækning – det sviner helt vildt!

Ifølge producentens anvisninger startede jeg ud med tyndt lag mørtel. Det hæftede til min store overraskelse temmelig godt på det glatte klinker – se billede herunder.

foerste-lag-weber-280
Første pudselag – stadig vådt

Efter et døgns tid var mørtlen tør og stenhård og til min store overraskelse var vedhæftningen til klinkerne helt uovertruffen. Jeg tror faktisk aldrig, at den mørtel slipper klinkerne igen!

Første pudselag efter et døgn
Første pudselag efter ét døgn

Da første pudselag var hærdet, gav jeg det en tur mere med Weber 280 og filtsede overfladen pæn og jævn. Efter hærdning gik jeg alle overflader over med groft sandpapir.

Herunder kan du se det færdige resultat efter to gange maling.

Pudsede klinker med Weber 280

Pudsede klinker med Weber 280