Shou Sugi Ban

Jeg er lige blevet nyforelsket – i Shou Sugi Ban. Det er en gammel japansk teknik, som anvendes til at bevare træ (oprindeligt cedertræ) og samtidig give det en ny smuk struktur/overflade ved at forkulle det.

Når træet er behandlet efter Shou Sugi Ban metoden, skulle det efter sigende blive mere modstandsdygtigt overfor ild, råd og insekter – og få en holdbarhed på helt op til 80 år. What is not to like?

Den oprindelige japanske process virker lidt omstændig og kræver sikkert masser af erfaring. I bund og grund går det ud på at samle de brædder, der skal behandles i en trekant – 3 ad gangen. Herefter rejses brædderne på højkant og der sættes ild i bunden. Når brædderne har fået den rette forkulning, åbnes der for dem og de køles ned med vand. Efterfølgende renses overskydende kul af med en stiv børste, til træet har den ønskede struktur. Afslutningsvis kan træet oliebehandles.

Se eksempel på den oprindelige japanske Shou Sugi Ban metode herunder.

Har du mod på selv at eksperimentere med Shou Sugi Ban, er det nok betydeligt nemmere at bruge en helt almindelig gasbrænder til at forkulle brædderne med.

Jeg har søgt lidt på nettet og fundet er par gode videoer folk som har kastet sig ud i det.

Jeg er ret hooked på selv at prøve teknikken af og overvejer et Shou Sugi Ban terasseprojekt til sommer. Denne artikel vil hurtigst muligt blive opdateret med egne eksempler.

I mellemtiden kan du læse mere på disse interessante Shou Sugi Ban links:

Har du i forlængelse af denne artikel fået appetit på et besøg i Solens Rige, har jeg et godt rejsetip til dig. Det kan varmt anbefales at tage et kig på rejsebloggen RejseSpion.dk. Bloggen overvåger det danske rejsemarked og håndplukker nogle af de allerbedste tilbud. Det kunne f.eks. være billige flybilletter til Japan, hotelophold til lavpris eller måske bare gode tilbud på weekendophold i en Europæisk storby.