Sådan sikrer du dit hjem til nytårsaften

De fleste har som barn sikkert prøvet at lave lidt løjer nytårsaften. Måske har du “lånt” naboens juletræ eller proppet serpentiner igennem hans brevsprække. Det er harmløse drengestreger, der naturligvis skal være plads til sådan en aften.

Desværre ses der flere og flere eksempler på decideret hærværk nytårsaften. Med nedenstående forholdsregler er det dog relativt nemt at sikre dit hjem til nytårsaften.

Fjern løse genstande
Løse genstande på din ejendom indbyder til løjer eller måske ligefrem kriminalitet. Sørg derfor for at fjerne alle genstande som f.eks. legesager, stiger, krukker, havemøbler, haveredskaber, cykler og byggematerialer. Husk at det ikke er nok at flytte dem til den åbne carport. De skal helt uden for synsvidde og naturligvis helst låses inde.

Fjern bilen
Om muligt bør du køre bilen i carport eller garage. Er den parkeret ved vejen kan den indbyde til vandalisme – f.eks. ridser eller barberskum som kan ødelægge lakken. Desuden er der risiko for nedfaldne raketter, som naturligvis også kan beskadige bilen.

I denne artikel fra FDM kan du læse, hvordan din bil er dækket ved nytårsskader.

Fjern postkassen
En sprængt postkasse er lidt af en nytårsklassiker. Det er hærværk, men mange unge kan desværre ikke nære sig for at vippe et solidt kanonslag ned i kassen for blot at nyde eksplosionen.

Det kan nemt undgås ved simpelthen at skue postkassen ned. Hvis det ikke er muligt, kan du placere en skål med vand i bunden af postkassen. Har du ikke en skål i den rigtige størrelse, kan du folde en af sølvpapir.

Spær brevsprække og kattelem
Du kan risikere at få meget værre ting end blot serpentiner igennem din brevsprække eller kattelem nytårsaften. Stinkbomber, rådne æg og fyrværkeri er ikke sjovt at få ind i boligen. Spar dig selv for den oplevelse ved at spærre din brevsprække og/eller kattelem forsvarligt af.

Fjern snoren fra flagstangen
En flagstand er oplagt til at hænge juletræer og havenisser op i. Undgå dette ved at fjerne snoren eller bind den fast så højt oppe på stangen, at den ikke kan nås fra jorden.

Brandslukker fra IKEA
PATRULL brandslukker fra IKEA

Anskaf en brandslukker
Findes der ikke allerede en brandslukker i hjemme, er nytåret en god anledning til at anskaffe en. Den kan redde både liv og værdier – men kommer forhåbentlig aldrig i brug.

Prisen bør ikke afskrække. I skrivende stund kan man f.eks. købe en 2 kg brandslukker fra IKEA for kun kr. 149.

Vand dit stråtækte hus
Ejere af stråtækte huse bør være ekstra opmærksomme nytårsaften. Det kan anbefales at vande taget, for på den måde at nedsætte risikoen for brand, hvis det rammes af nedfalden raket.

Afslutningsvis skal det som en bonusoplysning nævnes, at der i 2014 er trådt nye regler i kraft for anvendelse af fyrværkeri. Bemærk at du kun må anvende fyrværkeri fra den 27. december til 1. januar.